Съюз на математиците в България (СМБ), секция „Математика и лингвистика” и Сдружение на ръководителите на олимпийски отбори по природни науки (СРООПН), с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” имат удоволствието да Ви поканят на

Традиционния Есенен семинар

за подготовка на ученици и учители по математическа лингвистика

под надслов

ЛИНГВИСТИКАТА СЪЗДАВА ПРИЯТЕЛСТВА

Семинарът ще се проведе от 31 октомври до 2 ноември 2015 г. в хотел „Сити”, гр. Стара Загора.

По време на семинара ще бъдат проведени множество занятия от лектори от цяла България, както за ученици, така и за нови учители. Поканени са да участват всички ученици, имащи интерес към математическата лингвистика, както и техните преподаватели.

Също така поканени са и нови учители, които имат желание да започнат да развиват тази дейност, без значение дали имат предишен опит. Специално за тях са предвидени и занятия, насочени към развитието на тази дейност в страната, лекции за начинаещи преподаватели, сесии за споделяне на опит и др.

Условия за участие в семинара:

- Пакет нощувки и храна: 70 лв/човек за два пълни пансиона.

- Такса правоучастие: 10 лв. за регистрирани участници преди 11 октомври 2015 година (включително) и 20 лв. за регистрирани участници след 12 октомври 2015 година (включително).

Още информация може да получите ако ни пишете на е-мейла на секцията.

Съюзът на математиците в България проведе своята четиридесет и четвърта пролетна конференция под патронажа на г-н Димитър Николов, кмет на община Бургас. Конференцията се проведе от 2 до 6 април 2015 г. в СОК "Камчия" с любезното домакинство на секция на СМБ - Бургас.

В програмата на конференцията бяха включени юбилейни доклади, доклади по покана, дискусии, семинари, научни съобщения, квалификационни курсове, ученическа секция и изложение на литература по математика, информатика и информационни технологии. Научната програма на конференцията, както и докладите в електронен вид можете да намерите на сайта на СМБ.

Съюзът на математиците в България, секция „Иван Салабашев” – гр.Стара Загора проведе традиционния си семинар на 28, 29 и 30 ноември 2014 г., парк хотел „Панорама” – град Трявна . Темата на семинара бе Дигитални компетентности – иновативност в обучението по математика и информатика. Вижте програмата на семинара.

Виртуален училищен кабинет по математика

http://www.math.bas.bg/omi/cabinet/

VIVA математика с компютър

Състезание по математика за ученици от 3. до 12. клас

http://vivacognita.org/index.html

"Спомен за моите деца" - документален филм на Музей литературна Стара Загора
за поетите на Стара Загора

https://www.youtube.com/watch?v=BznnQ1JoFV4

Очаквайте снимки от семинара тук.

На 17 януари 2014 г. в град Стара Загора гостува екипът на академик Петър Кендеров – председател на Съюза на математиците в България и ръководител на няколко европейски проекти, свързани с образованието по математика. Заедно със своя екип той изнесе лекция на тема "ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИЯТ И ЗАНИМАТЕЛЕН ПОДХОД В ОБРАЗОВАНИЕТО ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ". Любезен домакин на лекцията бе Регионален исторически музей – Стара Загора. Участие взеха учители по математика и информационни технологии, ученици с изявени интереси в тези предметни области и някои родители. Писмото за лекцията можете да изтеглите тук. Информация за проектите и материали по изнесената лекция, както и снимки можете да намерите на предоставените ни линкове:

ИМИ-БАН

Виртуален училищен кабинет по математика

http://www.math.bas.bg/omi/cabinet/

Динамична математика в образованието

Втора международна конференция 15.02.2014г.

http://www.math.bas.bg/omi/dmo/

http://www.math.bas.bg/omi/mascil/

www.scientix.eu/

http://keycomath.eu/

http://www.math.bas.bg/omi/Fibonacci/

 

Съюзът на математиците в България, секция „Иван Салабашев” – гр.Стара Загора проведе традиционния си семинар на 15,16 и 17 ноември 2013 г., хотел „Здравец” – град Тетевен . Темата на семинара бе „ПРОБЛЕМИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА В ПРЕПОДАВАНЕТО НА МАТЕМАТИКАТА И ИНФОРМАТИКАТА”. Вижте програмата на семинара.

Съюзът на математиците в България, секция „Иван Салабашев” – гр.Стара Загора проведе традиционния си семинар на 2-4 ноември 2012 г. в хотел "Панорама" - гр. Трявна. Темата на семинара бе „Математиката и информатиката - лесни и интересни". Вижте програмата на семинара и снимки.

На 27 и 28 октомври с любезното домакинство на Природоматематическа гимназия "Гео Милев" - гр. Стара Загора се проведе курс за учители по Европейски проект "Фибоначи" (Fibonaccci), по който партньор от България е Институтът по математика и информатика на БАН (ИМИ - БАН).

В Стара Загора проект "Фибоначи" бе представен лично от координатора за България акад. Петър Кендеров.

"Целта на проекта е в Европейските училища да се разпространи и утвърди метод на образование по естествени науки и математика, при който усвояването на научните знания прилича на научния процес, чрез който тези знания са придобити. Чрез подходящи експерименти учениците "откриват" (самостоятелно или разделени на групи) изучаваните научни факти и явления и след това, евентуално с помощта на учителя и /или учебника, разбират и усвояват научното обяснение. По този начин учениците стават активни участници в образователния процес. Под името "Образование, базирано на изследване" (inquirz Based Education) този метод отдавна и широко се използва при изучаване на природните науки. В последните 15-20 години започна да се засилва значението на този метод и при изучаването на математиката. Това стана възможно благодарение на напредъка на компютърните технологии и все по-широкото им навлизане в образованието. Появата на софтуерни системи като GeoGebra i GEONExT позволява математиката в значителна степен да се усвоява като останалите науки - чрез експериментиране и изследване. В страни като Франция, Германия, Австрия, Великобритания и др. този подход вече се използва нашироко и е доказал ефективността си. Споменатите софтуерни системи са със свободен достъп (безплатен), инсталират се безпроблемно на масово разпространените персонални компютри и е целесъобразно да получат по-широко разпространение и използване в българската образователна система."

Поздравления и пожелание за успех на участниците изказаха директора на ПМГ "Гео Милев" г-жа Николина Куличева и председателя на секция „Иван Салабашев” - гр. Стара Загора г-н Евтим Кънчев.

Лектори бяха ст.н.с. Евгения Сендова и ст.н.с. Тони Чехларова от Институт по математика и информатика на БАН. Те завладяха вниманието на учителите и провокираха интереса им с поставените научни проблеми. Освен с динамичната математическа софтуерна системаGeoGebra лекторите запознаха аудиторията с Elica - модерен образователен инструмент, който може да се използва в различни контексти - анимирани виртуални модели, математическа визуализация, игри и др.

На участниците в курса бяха поставени задачи и след като докладват своите разработки те ще получат свидетелство за успешно преминат курс.

Съюзът на математиците в България проведе своята тридесет и девета пролетна конференция под патронажа на г-н Желязко Желязков, Областен управител на Област Добрич. Конференцията се проведе в хотел "Ралица Супериор" на слънчевия българси курорт Албена от 6 до 10 април 2010 година.

В програмата на конференцията бяха включени юбилейни доклади, доклади по покана, дискусии, семинари, научни съобщения, секция за представяне на изследователски и структурни проекти, свързани с математическата наука и подготовка на млади учени, ученическа секция и изложение на литература по математика, информатика и информационни технологии. Програмата на конференцията, както и докладите в електронен вид можете да намерите на сайта на СМБ http://www.math.bas.bg/smb/2010_PK/

Съюзът на математиците в България, секция „Иван Салабашев” – гр.Стара Загора организира семинар на тема „Обсъждане външното оценяване по математика V-VІІ клас в края на учебната 2009/2010 година и представяне на добър педагогически опит в преподаването по математика и информатика и информационни технологии в извънкласната работа в клубове по математика, в математическите школи, в ЗИП и в СИП”

Семинарът се проведе в хотел "Панорама" - гр. Трявна на 14 и 15 ноември 2009 г.

На 14 .11.2009 г. (събота) се проведе обсъждане на външното оценяване на учениците от V – VІІ клас и бе оформено на официално предложение от участниците в семинара до МОМН.

На 15.11.2009 г. (неделя) в залата на хотел „Панорама” се състоя представяне на добър педагогически опит в преподаването по математика и информатика и информационни технологии, извънкласната работа в клубове по математика, школи, в ЗИП и в СИП.